Thursday, September 24, 2015

Fura finn dolgok 1. kiadás / Weird Finnish things Vol. 1

I've written everything in English and in Hungarian! Make sure you check for the English version right under the Hungarian text (above the photos)! :)
________________________________________

Na szóval, ahogy ma jöttem haza a kórházból kérdezősködtem, hogy milyen finn dolgok vannak, amelyek hagyományosak és esetleg szokatlanok is egy külföldi számára. Hallván az opciókat megvilágosodtam és hazaérve a képeim közt kezdtem el keresgélni, és hát aki keres az talál is. :)

Today on my way home from the hospital I was asking my commute friends about traditions, food or anything very Finnish that we foreigners may not know of. I also told them the that the stranger, the better. As soon as I heard what they had to say a lightbulb went on in my head and I started searching through my photos here at home and as we all know, he who seeks, finds... :)

1. Hörppy - Musta Omena
Ez talán a világ egyik legrandomabb dolga, amit valaha láttam. Ez nem más mint fekete (musta) almalé (omena). És átlátszatlan fekete. A pohárban is.

Hörppy is probably one of the most randomest things I have ever encountered. This is pretty much just black (musta) apple juice (omena). It's black and opaque. Even when you pour it in a glass.



2. Appelsiini-Cola
Ismét egy finn egyediség. A narancs-kóla izesítésű bármi. Ez itt egy 'official' ízesítés, mint ahogy nálunk a málnaszörp vagy a bodza. Gyakorlatilag bármit vehetsz narancs-kóla ízesítésben, főleg üdítőt és szerencsére az 'igen vonzó' neve mellé egy kevésbé vonzó narancsos-barna szín is társul. Abba meg már belegondolni sem merek, hogy hogy sikerült félrefordítani az appelsiinit narancsra és az omenát almára...belefájdul az agyam.

Another Finnish oddity is orange-coke flavoured anything. This here is an official flavour, like maple syrup or bacon in Canada. You can literally buy almost anything orange-coke flavoured, especially soft drinks and besides its delightful and creative name it has a not so delightful orange-brown colour to it. I won't even try to understand how appelsiini was translated into orange and apple into omena...it makes my brain hurt.

3. Lipsi jégrém / Lipsi popsicles
Egy rövid nemeszemmeg listán pár másik dologgal együtt szerepel ez a csoda, ami nem más, mint tömör fekete jégrém. Képzeljetek el egy jó adag kátrányt, amibe beledugva egy botot és lefagyasztva ezt kapod. Az íze leginkább buborékmentes agyoncukrozott kólához hasonlít és talán a legijesztőbb képessége, amellett, hogy a lecsöpögött cseppeket simán tintának lehetne használni, az az, hogy olyan színűre festi a nyelvedet, mintha a frissen aszfaltozott utat nyalogattad volna fél napig. Azt ne is kérdezd, hogy mi a van a finnekkel és a fekete dolgokkal...lásd később.

Along with a couple of other things on a short list this is probably one of the most disgusting things I've ever eaten. Basically it's a pitch black popsicle. And when I say PITCH black, I mean it. Imagine a small amount of tar frozen with a stick in it, cause that's the closest thing I can think of to compare it to. It tastes like extremely sweet, cold flat coke and its most terrifying feature, besides being able to use the melted drops as ink, is that it will discolour your tongue to look like you've been licking a freshly paved road for half a day. Don't even ask what's with the Finnish and their obsession with black stuff...there's more later.




4. Hukka Makkaraputki
Ez az egyik személyes kedvencem, mert annyira bizarr és annyira tükrözi a finn szaunakultúra széleskörűségét. Nem tudom hányotok ismerte meg elsőre hogy mi ez, de arra emlékszem, hogy nekem kellett egy pár perc, amíg minden verzió lejátszódott a fejemben és kiválasztódott a helyes megoldás. Szóval aki azt tippelte, hogy ez egy szaunakályhán használható kolbászsütő az veregesse hátba magát. Nem is tudom, hogy kell-e erről többet mondani, bár anno bennem felmerültek kérdések, hogy hogyan van idejük kolbászt sütni és enni, amikor eleve azzal vannak elfoglalva, hogy meztelenül ütik-vágják egymást nyírfaágakkal a szaunában.

This is one of my personal favourites, because it's so bizarre and it reflects how far Finnish sauna culture actually goes. I'm not sure how many of you recognize what this is or how it works, but I remember all kinds of ideas running through my head when I first saw one of these before the correct answer dawned on me. So, whoever guessed that it serves as a sauna stove sausage cooker, you can pat yourself on the back. I'm not sure anything else needs to be said about it, however I don't completely understand how they have time to cook and eat sausages naked in the sauna when they're busy slashing each other with birch branches to begin with. 




5. Rénszarvas hot-dog / Reindeer hot-dogs
Rénszarvashúst bárhol lehet venni. Ennyi.

You can buy reindeer meat practically anywhere. End of story.




6. Karhunlihaa: konzerv medvehús / canned bear meat
Az első benyomásom? miafasz. Medvehús önmagában is fura,, de konzervben... Nem tudom miért venne bárki ilyet.

My first reaction? What the actual fuck. I mean bear meat is strange to begin with, but having it canned? I have no idea why anyone would ever buy this.



7. Salmiakki
A salmiakkit talán a legjobban szalmiák vagy fekete cukor néven ismerik otthon, valamennyire hasonlít a bocskorszíjra. Sajnos az otthoniak nem teljesen fedik át azt, amit itt salmiakki néven adnak, mert többek között az még ehető is. Ez tulajdonképpen egy fekete színű, ánizsízű, ammónium-kloridos trutymó, amit régen köptetőként adtak és amiből manapság (mint a narancs-kólából is) mindent készítenek. Van a cukorka maga, gumicukor, Fisherman's friend cukorka, likőr, csoki, RÁGÓ (!?!), MÉZ, és TORTA is belőle. Szerintem mindegyik egyenlően elrettentő. Tipikus vagy utálod, vagy imádod típusú kaja. Természetesen fekete színű.

Salmiakki is basically black salty liquorice and you can buy it in Canada too, so some of you may have actually encountered the real stuff. It is a black coloured, anise flavoured sticky something mixed with ammonium chloride and was used as an expectorant back in the day. You can buy almost anything flavoured with salmiakki including the candy itself, gummies, Fisherman's friend mints, liquor, chocolate, GUM (?!?), HONEY and even CAKE is made with it. In my opinion they are all equally repugnant. It's typically a you love it or you hate it kind of food. It's black coloured of course.




8. Leipäjuusto - kenyérsajt / bread cheese
Amikor előszőr találkoztam ezzel a jósággal a salátámon ránéztem és többször feltettem magamban azt a kérdést, hogy ez most akkor kenyér vagy sajt vagy mi ez? Megkérdeztem Ullát, akinek az anyukája hagyományosan készítette el gyerekkorában, végülis csak egy tehenészet szükséges hozza. A leipäjuusto tulajdonképpen egy keményebb féle szivacsos jellegű sajt, amelyet colostrumból készítenek (újonnan borjazott tehén tejéből). A tejet hagyják megaludni és utána köralakú fatányérokra terítik. Hagyományosan tűz mellé teszik a sajtot, ami ettől szenes mintát kap, manapság már inkább sütik, vagy grillezik. Nagyon finom és sokféle tálalás létezik, legyen az édes vagy sós és hát ki gondolta volna... kávéban.

I first looked at this thing at a salad bar and thought to myself, what is that? Is it bread? Is it cheese? What is it??? Well I asked Ulla whose mother used to make it traditionally. All you need for it is a cow farm. So leipäjuusto is a firm type of squeaky cheese which is made out of the colostrum (milk from of a cow that has recently given birth to a calf). The milk is coagulated or left to curdle then placed on round wooden plates to set. After it has set it is traditionally placed near a fire (today they usually bake it or grill it) where it will develop the charred marks on it. It's actually very tasty and is served in many different ways, both salty and sweet, and surprise surprise...in coffee.



________________________________________

Egyelőre ennyit tudtam összetúrni a tapasztalataimból, de nap mint nap új dolgokat mondanak és látok, úgyhogy folyt. köv. :)

So far that is all I can think of off the top of my head, but day by day I am told about and encounter  new strange things, so stay tuned! To be continued... :)


6 comments:

  1. Majd megszokod ezeket a kajákat Luluka és akkor igazi finn leszel. :D Puszi

    ReplyDelete
  2. Fúj Isten ments! Ezt a salmiakkit biztos nem :D

    ReplyDelete
  3. A Salmiakki a legjobb dolgok közt van szerintem ebben az univerzumban! :)

    ReplyDelete
  4. A Salmiakki a legjobb dolgok közt van szerintem ebben az univerzumban! :)

    ReplyDelete
  5. Atya ég Kormi. Akkor ha jössz kapsz egy fürdőkádnyit, én rá se bírok nézni :D

    ReplyDelete
  6. It seems alot of things are black?

    ReplyDelete